Categories
Perniagaan Perniagaan internet

Berniaga Secara Online Atau Offline

Tidak perlu risau, dekat sini ada sedikit klu yang boleh diguna pakai untuk pilih perniagaan online dan offline yang sesuai.

Assalamualaikum,

Mula-mula kita tengok apa syarat-syarat utama yang perlu ada?. Bukan tengok pada keuntungan semata-mata dan kedua-dua jenis perniagaan tersebut memang sesuai untuk sesiapa sahaja.

Nak berniaga secara online atau offline?. Bab ini kena tengok ilmu, pengalaman dan bajet yang kita ada. Tiga perkara ini amat penting. Jika bajet kecil, elok berniaga secara online sahaja ( jimat ). Jika ada bajet besar tetapi kurang ilmu, tak ada hal. Boleh ambil saja mana-mana perkerja / pelajar berkemahiran tinggi dan yang amanah untuk urus perniagaan kita secara online dan offline ( zaman sekarang harus kuasai dua kompenan penting ini ).

Barang apa nak jual?

  1. Paling cepat, jual produk yang tinggi permintaan tetapi sukar untuk didapati ( untuk online ) bagi offline kena tengok lokasi biasanya semua boleh jalan.
  2. Untuk produk baru yang belum dikenali, jadikan sebagai produk tambahan untuk next project.
  3. Nak tahu produk apa yang selalu pengguna cari? boleh guna Google Keywords Planner untuk spot market ( untuk perniagaan online ). Contohnya tudung online, produk kecantikan, pakaian dan aksesori, pembekalan, pekhidmatan pelancongan dan banyak lagi. Apa yang pihak admin senaraikan ini merupakan survey secara rambang. Jika lebih detail, banyaknya memang tidak terhingga.

Jika hanya pandang pada keuntungan semata-mata, elok  jadi orang terawal dalam mana-mana  skim buat duit / skim cepat kaya. Tetapi kena ingat ” jadi yang terawal ” . Memang masuk kalau kena dengan programnya. Di dalam bidang perniagaan, mau untung cepat tidak boleh dijadikan sebagai kunci sandaran utama kenapa perlu berniaga ( cukup simpan angan-angan tersebut didalam lubuk hati ). Tak mau untung………..tipu lahh.

Apa perniagaan yang admin buat? salah satu darinya adalah content markerting + SEO ( search engine optimization ). Skop kerjanya sangat mudah iaitu membantu untuk memasarkan segala macam produk dari pelanggan dengan  menyenaraikanya di muka surat pertama dalam senarai search engine. Lain-lain produk boleh rujuk dekat sini.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *