Categories
Research & Development Web & Blog Activity

Boleh Try Cara Ini, Kalau Berani

Contoh content marketing untuk blog dalam versi original yang belum di edit sepenuhnya. Haaaaa..haaaaa memang serabut dibuatnya. Kalau tak ada idea macam mana hendak mengarang sesuatu cerita untuk blog yang berkonsepkan content marketing boleh guna cara ini. Jika berani buat laaaaa satu dan nak buat yang guna konsep macam ini kena jujur. Jangan lupa baca versi yang telah di editnya juga dan itulah hasilnya yang hendak dihidangkan kepada pembaca.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Cara apa?. Ini untuk kegunaan manusia yang berminat sangat-sangat dengan untuk terlibat dengan dunia perniagaan. Dalam banyak-banyak cara yang ini salah satu darinya yang boleh kita try guna.

Cara ini admin tengah praktiknya sekarang ini. Emmmmm cara ini, emmmm caranya lagu ni, 10 tahun dulu masa admin tengah kerja makan gaji dan sebelum kena berhenti kerana rasanya jasa sudah tidak diperlukan lagi kerana ketidakupayaan untuk membuat kerja. Admin ada terfikir untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya tetapi tidak set untuk menjadi usahawan berjaya semata-mata. Nah ! sekarang telah genap 15 tahun admin terlibat didalam bidang perniagaan dan memang berjaya. Apa yang admin ada?, hanyalah sebuah perniagaan yang berjaya tetapi tidak lengkap sepenuhnya. Apa sebenarnya yang telah berlaku?.

Hanya berjaya memiliki satu perniagaan internet yang tiada sumber kewangan kukuh…Heeee…heeeee. Jadi apa kurangnya disini?. Yang sebenarnya admin telah dapat apa yang admin hajati selama ini iaitu untuk memiliki perniagaan sendiri tetapi bukan kejayaan secara sepenuhnya. Sepatutnya admin set untuk ada perniagaan sendiri berserta kejayaanya seklai. Penting sangat-sangat ………………………..dah tak ada idea .

Emmmmmmm, cerita di atas adalah versi original yang belum lagi di edit sepenuhnya. Macam tu lah keadaanya ketika idea untuk sesuatu kisah dan cerita terpancar keluar dari minda selepas di zahirkan buat pertama kalinya ( yang itu versi admin punya, lain editor mungkin lain coraknya ). Memang serabut dibuatnya dan tunggu versi selepas di edit untuk tatapan pembaca.

Heee…heeeee, kalau berani buatlah satu dan nak buat benda ni kena jujur. Tak boleh edit satu apa-apa pun dan jika di edit bahan tersebut bukan lagi dalam ketegori versi original.

Versi selepas di edit

Cara apa?. cara atau buah mola sebelum  menjadi seorang usahawan ( cara yang selalu admin pakai ) dan cara ini sapa-sapa pun boleh try buat dan praktikkanya.

10 tahun dulu, sebelum admin buat keputusan untuk berhenti kerja secara total dari puncak Genting Highland ( dulu kerja sapu sampah dekat atas bukit tu ). Admin ada tanam satu benda dalam minda ( kira macam tanam niat laaa ), “10 tahun akan datang admin akan ada bisnes sendiri”. Emmm itu saja yang admin tanam dan 10 tahun sudah pun berlalu dan apa yang admin tanam sebelum ini pun sudah boleh dimakan hasilnya. Emmmm, macam tak percaya laaaa pulakkk dan mula-mula tak perasan tetapi bila di review balik……………..laaaaaaa memang betul-betul berlaku laaa benda tuuuuuuuuu. Cuma ada sedikit kurengnya iaitu semasa admin tanam niat tersebut, admin tidak tetapkan niat, harapan, arahan dan benih tersebut secara lebih tepat, detail dan lebih khusus. Apa yang admin tetapkan adalah harapan secara rambang iaitu untuk memiliki suatu bisnes milik sendiri semata-mata ( mana ada milik kita, perasan saja tu ). Emmm…………….bisnes yang bagaimana dan yang sepatutnya ada tidak pula dinyatakan pada waktu itu ( banyak duit, banyak aset, banyak cawangan, banyak cabang bisnes dan banyak staf ). Jadinya, minda tidak dapat memprosesnya dengan secara lebih lengkap dan  lebih tepat. Daaaaaaaaaannnnnnn akhirnya admin hanya dapat apa yang admin ada sekarang ini sahaja laaaaa…..alhamdulillah.

Itu cerita setting untuk target yang akan di proses oleh minda pada tahun 2000 yang lepas dan target yang terkini untuk projek masa depan, lagi laaaaaaa sakan iaitu ” i am future billionaire “. Emmmmmm, adakah ianya sukar untuk di takluk, dicapai, dimiliki dan diaplikasikan….haaaaaa…haaaaaa  pada admin ianya tidak lagi mustahil dan untuk tambah bagi sedap rasa dan menambahkan lagi keyakinan diri supaya tidak goyang dumang,  anda baca kisah di atas sebagai bukti ianya boleh dijayakan dan ianya juga telah menjadi milik anda sekarang ini untuk dizahirkan ke alam nyata ( kena buat )…….dan demi masa manusia itu sentiasa dalam kerugian.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.