Categories
Perniagaan internet Web & Blog Activity

Cara Buat Duit Dengan Blog

Peringkat mula sebagai seorang blogger adalah menghasilkan pendapatan dari blog seberapa banyak yang mampu. Kos tutorial sejam RM 80 dan makan minum admin belanja sampai kenyang.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Alhamdulillah dan bertemu sekali lagi, bercita-cita hendak buat duit dengan platfom blog ? ( untuk kegunaan blogger baru sahaja ).

Berdasarkan pengalaman admin, menggunakan platfom blog untuk menghasilkan sumber pendapatan yang sebenarnya  adalah sangat mudah ( bagi yang sudah mahir memang laaa mudah ). Nak tahu bagaimanakah cara – caranya?.

Semua ini berdasarkan kepada pengalaman pihak admin sendiri dan langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Sediakan blog yang ada sistem kedai online. Blogspot pun boleh tetapi fungsinya agak terhad.
  2. Cari produk fizikal yang ada permintaan. Apa-apa produk pun boleh di muat naik dan kalau boleh dapatkan produk yang ada banyak permintaan itulah yang paling baik.
  3. Jawab semua email / komen / call / sms terutama sekali yang datangnya dari blog + sistem kedai online yang kita bangunkan. Sila jawab dengan penuh bersopan santun, beretika dan berinfomasi.
  4. Selalu test market dengan produk-produk terbaru. Kalau tak boleh jalan juga, itu tidak menjadi masalah. Lagi pun, produk tersebut hanyalah sekadar produk test market sahaja.
  5. Contact information kena ada, untuk kemudahan pengguna.
  6. Kemudahan pembayaran seboleh-bolehnya semua sekali jika mampu disediakan ( online banking dan PAYPAL pun sudah dikira okay ).

Berdasarkan rekod perniagaan admin yang lalu, tempahan banyak terhasil dari pemasaran melalui email, SEO dan iklan berbayar. Yang terkini adalah mobile aplikasi seperti whatsapp, wechat, viber, telegram ( tool pemasaran terpantas masa kini ). Oleh itu menguasai teknik pemasaran adalah salah satu keperluan wajib dan sememangnya perlu ada jika berminat untuk terjun secara serius di dalam bidang ini.

Cukuplah sampai di sini, yang selebihnya kena cari sendiri..heee..heee. Untuk belajar teknik ini secara direct dengan pihak admin dan jika ada sebarang pertanyaan yang berkaitan sila whatsapp/telegram/wechat/call ke talian +6011 3222 9401

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

p/s: Kos tutorial ikut jam, sejam RM 80 sahaja dan makan minum pihak admin belanja.

One reply on “Cara Buat Duit Dengan Blog”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *