Categories
Perniagaan Research & Development

Cara Melindungi Produk Dari Kena Ciplak

Salah satu cara dari banyak-banyak cara yang ada, macam mana nak kawal dan halang produk kita dari terus di ciplak dan kena copy 100% dan di istihar pulak sebagai produk original.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Sakit hati bai, produk kena copy, ciplak, dan kena tiru lepas tu depa jual pulak pada harga yang sangat murah dipasaran.

Sudah lah marketing depa tumpang cucuk angin syarikat punya. Lepas tu jual murah pulak dan yang paling sakit hati boleh pulak istihar produk yang depa jual tu original. Pergghhhh dahsyat cara depa buat bisnes.

Admin nak share salah satu cara dari banyak-banyak cara yang ada,  macam mana nak kawal dan halang produk kita dari terus di ciplak dan kena copy 100%  dan di istihar pulak sebagai produk original ( produk tiruan yang bermasalah akan menjejaskan nama  baik syarikat original ).

  1. Kena pasang 1 sistem untuk kawal tempahan, penghantaran dan kawal agen yang dilantik .
  2. Hanya perlu ada satu pusat tempahan dan satu pusat penghantaran sahaja dan semua dikawal selia oleh pusat ( jika order dari tempat lain, sah-sah bukan original ). Jika ada agen luar yang diberi hak untuk menyimpan stok dalam kuantiti yang banyak, berkemungkinan besar agak sukar untuk mengawal aktiviti ini kecuali yang telah diiktiraf dan yang boleh dipercayai. Oleh kerana itu tidak disarankan untuk menggunakan cara stokis atau agen menyimpan stok secara berlebihan.
  3. Pasang sistem serupa ini, harga sudah tentu dapat dikawal. Biasanya aktiviti buang harga oleh agen yang terdesak sudah tentu dapat dielakkan.

Yang kurang menariknya adalah bab agen dan stokis tidak dibenarkan untuk menyimpan stok dan semua tempahan kena hantar by pos dan dikawal oleh pusat( itu bukan masalah, ebay dan amazon okay ja ). Sistem ni jangan minta admin pasangkan, harganya agak keras dan dekat-dekat RM 30 ribu macam tu. Memandangkan basic kepada sistem admin dah bagi, jika ada masa explore dekat internet dan belajar untuk setup sendiri sistem ini dan cara itu lebih menjimatkan. Apa yang admin sampaikan ini, basic asasnya sahaja. Nak tau lebih lanjut kena sembang dengan admin laaa jawabnya dan harap maklum.

Pertanyaan sila whatsapp/telegram ke talian 011 3222 9401

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: kena kopi punya pasai, bukan kopi O.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *