Categories
Marketing Research & Development Web & Blog Activity

Hard Sell Dan Soft Selling

Assalamualaikum dan salam hormat,

Sila guna kedua-dua kemudahan tadi jika terlibat secara serius di dalam aktiviti bisnes terutamanya online.

Tak payah laaaaa nak fokus sangat pada satu-satu pakej kerana semua itu boleh menyebabkan kita ni sebagai peniaga akan hilang satu peluang yang telah sedia ada dan peluang itu hanya menunggu timing yang betul sahaja untuk beraksi bagi pihak kita. Untuk hard sell sila tengok keadaan dan lokasi yang sesuai. Admin cukup semak dengan perangai seller yang suka memaksa pembeli untuk membeli produk yang  kita tidak berkenan ( kebiasaanya rakyat malaysia sudah ada plan shopping nya yang tersendiri ). Setakat bagi pemplate tu okay laaaa dan yang itu lebih mesra pengguna. Hantar spam hari-hari pun tak mau juga, sebulan sekali boleh dikira pakai lagi laaa. Ingat tu……jangan biarkan market merasa semak dengan kehadiran produk kita dan biarkan mereka memilih sendiri sepertimana yang tercatit dalam IC masing-masing ( Malaysia ) iaitu RAKYAT DARI SEBUAH NEGARA YANG MERDEKA ( bebas memilih salah satu darinya ).

Sila pilih lokasi yang sesuai

Buat masa ini untuk hard sell admin suka lunggok di dalam group iklan telegram ( medium terbaru yang akan meletup tidak lama lagi ),  platfom tumpang seperti instagram, FB, blog SEO, laman web pengiklanan yang bersepah di alam internet dan yang paling admin suka adalah guna blog SEO tetapi yang ini kerjanya rumit sikit sebab SEO bot ni selalu tukar algorithm ( pelanggan yang search sendiri dekat search engine…kita standby info sahaja ). Jika menggunakan blog sebagai platfom asas untuk bisnes, kedua-dua pakej hard sell dan soft selling tadi boleh diaplikasikan dengan sangat mudah dan itu lah kelebihannya yang pasti ada jika suka menggunakan blog untuk dijadikan medium atau alat pemasaran penyambung nyawa untuk bisnes.

Soft selling lain tahun admin sambung ceritanya…………..

Ahhhhh….hujung tahun ni tak perlu buat karangan panjang-panjang. Ada masa sambung, jika tak ada nanti kiranya burn macam tu saja laaaaa…..heee…heeeee.

Sekian terima kasih dan selamat datang 2017 ( dah prepare dah ni ).

 

Categories
Aktiviti Hujung Minggu Marketing Perniagaan Sharing Is Good

Tambah Hasil Jualan Dengan Tip Ringkas Ini

Assalamualaikum,

Bertemu sekali lagi, macam mana nak tambah lagi hasil jualan?

Mungkin tip ini berguna untuk tuan-tuan dan puan-puan. Dekat sini saya hanya akan bawa masuk salah satu darinya sahaja.

Caranya mudah sahaja,

  1. Cuba jual atau tawarkan apa-apa produk yang sentiasa dicari oleh pembeli dan yang sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi dipasaran.
  2. Teknik pemasaran sedia ada. ( bahagian penting ) Teknik pemasaran merupakan medium penting untuk menyebar luaskan maklumat berkenaan perniagaan kita. Cuba bayangkan, jika maklumat berkenaan kuih tradisional yang kita jual dapat sampai kepengetahuan manusia yang berada di Malaysia amnya sebanyak 10 juta orang. Dalam 10 juta orang, 5% bertindak untuk membuat tempahan kuih tradisional tersebut. Setiap unit kuih tradisional untungnya RM 0.25 sen, banyak tu untungnya.

Cara ini lebih mudah dan berdasarkan pengalaman saya, cara ini telah berjaya meningkatkan hasil jualan saya sebanyak 200% dari yang sedia ada.

Nak tahu medium pemasaran yang sesuai dan yang jimat kos, sila hubungi pihak admin yang bertugas.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

Categories
Marketing Open source Research & Development

Paling Kurang Perlu Ada Blog, Youtube Channel Atau Telegram Group Dan Ini Asas Kempen Pemasaran Online

Assalamualaikum dan salam hormat,

Kerja-kerja pemasaran untuk perniagaan online semakin hari semakin ketat persaingannya. Untuk pemula sekurang-kurangnya perlu diadakan beberapa platfom pemasaran terpenting yang boleh digunakan untuk membantu dan melancarkan kempen kepada kerja-kerja pemasaran. Antaranya,

  1. Blog pemasaran – Untuk hos sistem ecommerce, dijadikan email marketing server dan yang paling baik adalah untuk tarik trafik organik dari search engine melalui kaedah SEO.
  2. Youtube channel – No 3 terkuat penggunanya dan sesuai untuk kerja-kerja pemasaran bersifat keras, tinggi hasil pengaruhnya dan sesuai untuk kumpul pengikut dari serata pelusuk Dunia. Diwaktu yang sama boleh dijadikan sebagai platfom tambahan untuk menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan kerasnya.
  3. Group Telegram – Platfom komunikasi smartphone yang semakin mendapat tempat dihati pengguna, untuk kumpul pengaruh, untuk marketing dan sesuai digunakan bagi menggantikan peranan email marketing yang sudah lama berbakti. Telegram sediakan group berkapasiti 200k dan channel unlimited subscriber.
  4. Instagram & Facebook – Jika ada, itu sangat bagus untuk diusahakan.

Semua benda dekat atas tu boleh digabungkan peranannya dan dijadikan satu stratergi terancang bagi memantapkan kempen kepada kerja-kerja pemasaran. Setiap platfom ada peranan masing-masing dan yang paling penting adalah tau guna dan kretif dalam cara menggunakannya. Ada banyak lagi, tetapi cukup laaaa 4 platfom tu dulu dan yang selebihnya lain kali pulak team pemasaran t.me/niaga24jam sambung akan kisahnya. Untuk produk bukan perkhidmatan, Lazada, Shopee, Fingo adalah tempat terbaik kerana platfom tersebut ada menyediakan stratergi marketing dalaman yang cukup kuat dan peniaga yang terlibat biasanya dapat berjimat kos marketing yang cukup banyak di situ. Perasan atau tidak?…yang pentingnya pandai memanfaatkan setiap peluang yang telah disediakan. Bijak…bijak..bijak.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.