Categories
Research & Development SEO

Kos Iklan Adwords Untuk 2 Bulan 25K

Assalamualaikum dan salam hormat,

Untuk tempoh 2 bulan sahaja, ada seorang anak muda masej dekat admin katanya dia telah berjaya meleburkan duitnya sebanyak RM25k ++ semata-mata untuk iklan berbayar ( hampa ada berani macam dia ka? ). Platfom yang dia guna adalah google adwords. Dia buat benda ni ikut kaedah try and error ( perghhhhh, memang tabik spring ).

Sale untuk tempoh 2 bulan yang dia berjaya kutip adalah RM50k ++ dan katanya untung bersih sekitar RM 8k ke RM 10k macam tu. ( tak pasti macam mana dia rekodkan segala transaksi ). Katanya, kos iklan semakin mahal dan dia berhajat  untuk mencuba alternatif lain yang lebih jimat dan sekarang ni dia tengah training secara hand-on dengan admin untuk menguasai teknik SEO + CONTENT MARKETING untuk kempen iklan organiknya ( long term projek dia untuk mengurangkan kebergantungan yang melampau-lampau dekat platfom iklan berbayar ). Ini projek dari UNIVERSITY OF LIFE ( certificate tak ada, dapat ilmu saja ).

Kita tengok lepas ni apa akan jadi dekat dia…..heeeee……heeeee dan jika ada lagi usahawan lain yang ingin menguasai teknik SEO khusus untuk bisnes dan long term projek, boleh contact admin / whatsapp / telegram di talian 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

p/s: University of life laaaaaa…..apa lagi.

Categories
Research & Development SEO

Guna SEO Untuk Tujuan Cari Duit

Assalamualaikum dan salam hormat,

Teknik, platfom dan skill semuanya dah ada dan telah siap digunapakai pun tetapi hasilnya tak nampak batang hidung lagi niiiii. Emmmhhhhh, apa sudah jadi dan tang mana kurangnya?.

SEO ni organik punya hasil carian dan ianya begantung kepada apa yang pengguna cari. Kunci sebenarnya dekat mana?. Jika teknik, platfom dan skill dah cantik ( basic paling penting kena lulus dengan cemerlang ) tetapi belum ada hasil biasanya cuba cek dekat bahagian ini.

  1. Apa yang pengguna cari ( untuk dapat hasil dalam bentuk RM, kita kena cari apa yang mereka cari – perkara asas ). Sediakan pilihan ini untuk mereka.

Produknya pulak ada sifat-sifat dan syarat-syaratnya yang tertentu ( jadinya kena rajin explore dan buat R&D dekat bahagian ini ). Duduk page pertama, tetapi produk tak ada permintaan dan tak ada yang hendak mencarinya, tak guna juga dan itu yang membuatkan sale lambat masuk ( saluran tak kena ).

Tak mau reka dan taip karangan panjang-panjang ( buang masa ). Bab ini,  peratusanya untuk dapat sale boleh dikatakan hampir tiada dan belum tentu lagi ada pembaca yang nak cari kisah ini walaupun duduk dekat page pertama di dalam senarai google search ( bukan pertama kali berlaku, dah berpuluh-puluh kali ). Yang lain tu, sila p cari sendiri.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: Sila BANTU diri sendiri, sebelum orang lain datang MEMBANTU. Jika tidak………….. sila p mati.

 

Categories
Research & Development SEO

Search Engine Alternatif Ganti Google

Assalamualaikum dan salam hormat,

Haaaaaa….haaaaaa, nak ganti Google. Ada aku kesah kata Google dan aku kan gergasi engine pencari yang paling berpengaruh, terutamanya di Malaysia ( hampir 93% penguasaan ). Emmmmmmm, admin kata itu dulu dan sekarang tidak lagi.

Search engine DDG ( Duckduckgo ). Nak kata hebat tu tak ada laaa sangat, kerana DDG masih lagi dalam proses pembesaran wilayah jajahan dan DDG tak curi data privacy pengguna dan kongsi dengan orang lain ( ini yang admin suka ).

Search Leakage

At other search engines, when you do a search and then click on a link, your search terms are sent to that site you clicked on (in the HTTP referrer header). We call this sharing of personal information “search leakage.”

For example, when you search for something private, you are sharing that private search not only with your search engine, but also with all the sites that you clicked on (for that search).

In addition, when you visit any site, your computer automatically sends information about it to that site (including your User agent and IP address). This information can often be used to identify you directly.

So when you do that private search, not only can those other sites know your search terms, but they can also know that you searched it. It is this combination of available information about you that raises privacy concerns.

Untuk rekod 2015 / 2016, jumlah carian untuk 1 hari di DDG telah menghampiri 10 juta. Okay laa tu dan jumlah pengguna dan kerjasama juga bertambah dari semasa ke semasa. Maknanya potensi untuk menjadi search engine ternama adalah sangat cerah dimasa akan datang.

Algorithm change every day pun admin tak kisah sekarang ni. DDG guna keywords untuk listing kedudukan di dalam senarai search engine mereka dan page akan scroll dan bersambung secara auto tanpa perlu klik page berikutnya ( macam tak ada page kedua dan yang ada senarai panjang berjela sampai habis ).  Untuk pemain SEO laman web dan  blog,  anda hanya perlu memahirkan diri untuk memilih dan  menggunakan keywords yang bersesuaian sahaja  untuk membolehkan bot DDG mengecam dan membuat penyenaraian yang sepadan dengan maklumat yang telah disediakan. Anda sebagai pengguna nilaikan sendiri mana yang patut dan mana yang tak patut. Admin sampai kan apa yang sepatutnya sahaja.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.