Categories
Research & Development

Laman Web Konsep Untuk Kegunaan Komuniti Setempat

Bismillah,

Sistem komuniti sederhana cadangan yang sesuai setakat ini….

Ini adalah contoh laman web konsep cadangan untuk komuniti yang ringkas, mudah dan sesuai untuk diadakan bagi mempermudahkan pelbagai aktiviti yang melibatkan komuniti setempat, terutamanya yang berkaitan dengan aktiviti keusahawanan. Konsep seperti ini, biasanya dipilih oleh komuniti yang ingin mandiri. Biasanya, peranan seperti ini sangat aktif dimainkan oleh pihak ketiga seperti FB, Telegram atau Whatsapp dan kini mereka memiliki dan mengawal semua pengkalan data komuniti yang yang menggunakan perkhidmatan yang disediakan  untuk kelangsungan perniagaan mereka bagi tempoh jangka masa panjang.. Rugi, jika dibiarkan hal ini berlarutan. Dapat memiliki dan menguasai pangkalan data, kumpulan tersebut sememangnya sangat hebat… hanya  yang mengetahuinya sahaja akan tahu bertapa pentingnya aktiviti menguasai pangkalan data tersebut….

Jika komuniti setempat tersebut memiliki jumlah ahli yang ramai, makanya…… laman web konsep yang dicadangkan adalah seperti yang tertera di bawah…. ianya ringkas, mudah dikendalikan, kos projek yang sederhana dan sangat-sangat sesuai untuk dicuba…. Tetapi harus diingat, ini untuk kegunaan komunti setempat…

Tak tahu tanya saya… kerana saya terlibat secara penuh dengan aktiviti pemasangan dan penetapan aktiviti sistem ringkas tersebut.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

Categories
Research & Development

Solusi Terpantas Apabila Ringgit Malaysia Susut Nilai

Bismillah,

Ringgit Malaysia susut nilai dan kadar inflasi menggila. Apa yang perlu dilakukan untuk kekal selamat dan supaya aktiviti seharian dapat diteruskan dalam keadaan aman dan damai?..

Ini yang admin buat..

Buat masa ini, ketika Ringgit Malaysia sedang mengalami aktiviti penyusutan  nilai semasa, pendekatan drastik yang dilakukan oleh pihak admin adalah melakukan aktiviti lindung nilai ( hedging ) Ringgit Malaysia iaitu dengan cara menukarkan nilai Ringgit Malaysia dalam jumlah tertentu ke nilai aset Bitcoin. 

Ada banyak cara lagi yang boleh digunakan tetapi untuk tahun 2023 / 24, admin lebih selesa dengan teknik yang admin gunakan di atas tadi supaya dapat menyerap hentakkan kadar inflasi yang semakin membimbangkan itu.  Purata kadar lindung nilai jika kita menggunakan aset Bitcoin adalah sekitar 10% sehingga 150% per tahun dan berapa pulak jumlah komitmen yang admin perlukan per tahun?. Sekitar RM24k – RM120k per tahun. Jika sepanjang aktiviti proses lindung nilai ini berjalan dan hanya berjaya mendapat 10% secara keseluruhanya, ianya masih lagi berguna jika dibandingkan dengan kadar inflasi semasa dalam negara Malaysia yang berada di bawah paras 4% per tahun.

Harga terkini untuk 1 Bitcoin = RM138635.32 ( harga ketika artikal ini dimuat naik).

Untuk belajar teknik lindung nilai menggunakan aset Bitcoin, sila bergabung dan bertanya di channel Telegram https://t.me/keriptokarensi.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

 

Categories
Research & Development

Tempat Untuk Bersedekah, Infaq Secara Online Di Malaysia

Bismillah,

Rezeki sempit, hati tidak tenteram, jiwa kacau atau duit anda terlalu banyak melimpah ruah sampai naik gila dibuatnya.. Ini solusinya untuk mencari kebahagian dengan cara berinfaq atau bersedekah kepada yang memerlukan…

Bagi 1, nanti ALLAH ganti balik 700 kali ganda. Pokok pangkalnya, TIDAK akan miskin atau papa kedana kepada sesiapa yang rajin bersedekah dan berinfaq atas nama Allah.

Semoga Allah permudahkan segala urusan anda semua yang berhati mulia lagi baik hati dan tidak kedekut lagi hendsome bergaya adanya…

Sekian terima kasih.

Senarai laman sesawang / aplikasi…

  1. https://marhaen.my – Merupakan satu aplikasi / platform yang membantu rakyat Malaysia dalam berkongsi rezeki dan menghulurkan bantuan di antara satu sama lain dengan mengimplementasikan kemudahan teknologi pembayaran dalam talian melalui kempen “Senyum Bersama Marhaen”
  2. https://mtsfaz.com/online/ – Untuk membina bangunan baru Maahad Tahfiz Sains Fatimah Az Zahrah, Pusat Bandar Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
  3. https://misirakyat.com/bantu/athif – Rakyat sedang kumpul RM9 Juta untuk Athif.
  4. https://ppaam.jombantu.com.my/Pertubuhan Pendidikan Anak Anak Malaysia (THE CHILDREN EDUCATION ASSOCIATION OF MALAYSIA) in collaboration with PERSATUAN PENDUDUK LEMBAH JAYA PERMAI AMPANG & PERSATUAN PENDUDUK TAMAN RASMI JAYA AMPANG have decided to start a breakfast program.
  5. Belum jumpa yang sesuai…