Categories
Kewangan Pendidikan Research & Development

Cara Dan Persiapan Awal Untuk Bersara Diusia Muda

Bersara diusia muda, cuba baca cerita pendek dari pengalaman admin sendiri dan mungkin ada sesuatu yang berguna boleh dijadikan garis panduan awal sebelum bersara.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Pihak admin bersara dari kerja makan gaji pada usia 25 tahun ( bersara secara kosong ).

Berbekalkan duit simpanan yang hanya boleh bertahan untuk beberapa bulan sahaja dan sedikit ilmu dalam bidang komputer, internet dan saham pihak admin terjun dalam bidang perniagaan yang melibatkan internet dan alhamdulillah semua berjalan dengan baik dan masih boleh bertahan walaupun suasana persekitaranya agak mencabar. Bagi pemuda dan pemudi yang berhajat untuk bersara diawal usia, buat lah persiapan awal dari sekarang.

Antara persiapan awal yang perlu diberi perhatian

  1. Ilmu meneruskan hidup. Tidak kira apa jua bidang dan yang sebaik-baiknya adalah yang sehati dan sejiwa dengan diri kita.
  2. Ilmu cara menyimpan duit dan manipulasi kewangan
  3. Yang lain-lain kena cari sendiri dan pihak admin syorkan 2 perkara penting ini sahaja.

Sekali lagi pihak admin syorkan supaya belajar cara betul untuk meyimpan duit. Berdasarkan pengalaman buruk admin yang lepas-lepas adalah:

  1. Pendapatan besar tetapi bocor sana-sini.
  2. Tiada simpanan yang sepadan dengan pendapatan.
  3. Terpaksa berhutang sedangkan pendapatan tinggi ( duit bocor tanpa kawalan ).
  4. Pendapatan banyak tetapi bila time nak bayar segala utiliti bil, sewa dan berbagai-bagai lagi caj perkhidmatan, duit sentiasa tidak cukup ( pelik dan inilah yang berlaku ).

Alhamdulillah, semua itu telah berjaya di atasi dan bagaimana caranya?. Jika hendak belajar bab dan ilmu ini dari pihak admin anda dikehendaki membayar RM 175 sahaja dan nilai pelajaran ini hanya jauhari yang mengenal manikam. Bagi yang ada banyak masa elok rasanya anda cari sendiri info yang berkaitan di dalam internet, lebih jimat dan yang penting ianya tidak dikenakan bayaran. Harap maklum.

Sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila whatsapp / telegram / viber / line / call / sms ke 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *