Categories
Free Education Programs Mind Hacking Research & Development

Pokok Pegaga Adalah Bahan Untuk Nootropics

Nama sains bagi pokok ini adalah Centella asiatica. Kita………………… orang Malaysia panggil pokok PEGAGA dan bahasa di alam internet pulak ada yang panggil GOTU KOLA ( paling glamour dan mudah dijumpai di internet ), PENNYWORT dan macam-macam lagi ( ikut fahaman masing-masing ). Emmm, kenapa pulak admin taksub dengan pokok kecik ini pulak?.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Nama sains bagi pokok ini adalah Centella asiatica. Kita………………… orang Malaysia panggil pokok PEGAGA dan bahasa di alam internet pulak ada yang panggil GOTU KOLA ( paling glamour dan mudah dijumpai di internet ), PENNYWORT dan macam-macam lagi  ( ikut fahaman masing-masing ). Emmm, kenapa pulak admin taksub dengan pokok kecik ini pulak?.

Haaaa…..haaaaaaa, sebabnya pokok ini adalah bahan untuk smart drugs ( nootropics ) kos murah yang boleh didapati dengan begitu mudah dan senang untuk dibela, tanam belakang, tepi, depan dan bawah rumah sekalipun berbanding kalau nak kena order nootropics dari luar yang mana kosnya begitu keras ( sesuai untuk geng haji bakhil ).  Pokok kecik ni banyak manfaatnya, emmmmm………… yang pertama sekali ianya sangat baik untuk minda ( dekat bali depa panggil ” student herb “). Malaysia pulak kita panggil ulam…..haaaa..haaaaa. Yang lagi taksub dan tak boleh belah adalah, bila gajah makan pokok ni biasanya umur gajah tersebut akan panjang ( macam-macam noooo ). Yang terbaru sekali penyebabnya dan terkait dengan gajah juga iaitu ” gajah tidak pelupa “. Inilah yang menjadikan pokok ini diangkat sebagai bahan nootropics ( smart drugs ) terbaru kerana sifatnya yang boleh membantu meningkat dan repair beberapa sel penting yang ada dalam otak manusia. Emmmm, untuk awet muda rajin-rajin la pepak ulam ni dan pokok pegaga memang ada fungsi semulajadinya sebagai agen antipenuan. Apa lagi bahan-bahan yang ada dalam pokok pegaga kecik ni?.

Pegaga - Nootropics

Bahan-bahan berguna yang ada pada pokok PEGAGA

Copy dari sumber yang boleh dipercayai. ( The purported active components of gotu kola, accounting for 1-8% of the constituents, include asiatic acid, madecassic acid, asiaticoside, asiaticoside A, and asiaticoside B. The leaves of Centella asiatica have also been reported to contain 170mg calcium, 30mg phosphorous, 3.1mg iron, 414mg potassium, 6.58mg beta-carotene, 0.15mg thiamine, 0.14mg riboflavin, 1.2mg niacin, and 4mg asorbic acid ). Yang selebihnya sila rujuk gotu kola (Centella asiatica) plant profile.

Makin panjang pulak karangan sejak 2 menjak ni gara-gara kesan nootropics. Nak tunggu lagi?………..

Jika ada sebarang pertanyaaan, sila whatsapp/telegram pihak admin ditalian 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan semoga bertambah cerdik selepas ini.

p/s: memang betul, gajah mempunyai daya ingatan yang kuat. Dalam filem ong bak pun ada ditunjukan part tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *