Categories
Free Education Programs Research & Development

Cara Mengatasi Masalah Persaingan Di Dalam Bidang Perniagaan

Nak buat macam mana ni?. Jika ilmu dan modalnya pun ciput memang susah laaa untuk bersaing. Nak pulak, yang ada sikap semulajadi iaitu kemalasan tahap apa ntah untuk menambah ilmu-ilmu baru dan yang berkaitan dengan bisnes. Perghhhhhh.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Nak buat macam mana ni?. Jika ilmu dan modalnya pun ciput memang susah laaa untuk bersaing. Nak pulak, yang ada sikap semulajadi iaitu kemalasan tahap apa ntah untukĀ  menambah ilmu-ilmu baru dan yang berkaitan dengan bisnes. Perghhhhhh.

Sedut ilmu melalui online sahaja

Ahhhh!, itu semua alasan saja. Zaman laaaaaaaaaaaaaaa….. ni, untuk dapatkan ilmu yang berkaitan dengan bisnes dan yang lagi mantop tak gaduh p Univesiti ( untuk yang tidak mampu laaaaaa ). Dekat youtube ada, di dalam blog pun ada, dekat media sosial seperti FB pun ada dan jika ada duit lebih sikit………….. beli laa buku. Emmmmmmmm, 4 cara tu pun sudah cukup power untuk dapatkanĀ  info dan juga tip-tip yang bertaraf dewa. Yang paling syok sekali adalah join group bisnes ( bukan group iklan bisnes ) yang berkonsepkan open source dan R&D. Join group bisnes yang macam ini memang admin syorkan sangat-sangat untuk semua warga usahawan kerana banyak manfaat dan kelebihanya.

Sikap yang perlu diperhalusi keberadaanya

Sikap yang kena ubah, dari belagak sombong kepada merendah diri. Sombong ni laaa yang akan menjadi benteng paling besar dan kuat sekali di dalam memainkan peranan khusus untuk menghalang ilmu baru dari meresap masuk ke dalam minda dan nak pulakkkkkkkkkkk…………… yang dah ada kertas bertanda dan bernama seperti PHD, MASTER atau yang lain-lainya……….lagi laaaa perit dibuatnya. Yang sedihnya adalah nasib kepada geng kertas bertanda dan bernama. Bukan senang ooooooooooo……..untuk melepaskan diri dari hal kertas bertanda ini.

Kesan bila adanya branding

Pernah dengar tentang branding?. Emmmmmmm, ini laaa bendanya yang akan membantu dan membuatkan sesuatu bisnes itu boleh bertahan dengan gahnya walaupun ada persaingan yang sengit dari pesaing-pesaing lain. Ya….jenama yang gah. Jika belum ada benda ini, elok buat dari sekarang. Nak buat benda ini, kena lalui suatu proses yang lama dan panjang dan terpaksa lalu pelbagai halangan dan ketelitian yang khusus. Contohnya, sila lihat jenama-jenama terkenal yang ada di dunia ini dan yang anda tahu untuk dibuat kajian. Cuba selongkar rahsia bisnes mereka? dan sudah berapa lama usia bisnes mereka? ( buat kajian tentang operasi bisnes mereka ).

Sudah tiba masanya untuk berhenti merapu

Secara kesimpulanya, untuk lawan persaingan secara kental kena ada dan buat branding, ilmu, networking dan dana yang mencukupi. Emmm ini laaa yang admin perasan setakat ini untuk peringkat asas. Banyak lagi yang sebenarnya dan yang lain-lain tu mungkin akan terperasan bila sudah sampai masanya kot. Benda ni semua adalah bahan berkonsepkan opensource dan R&D. Seperti biasa, ianya boleh diguna dan perlu adjust beberapa part penting jika ianya dirasakan perlu supaya ngam dengan diri si pengguna nanti dan harap maklum tentang hal ini.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: Emmm, tak mampu langgar takdir…………itu yang perlu usahawan hadam dan tahu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.