Categories
Research & Development

Solusi Terpantas Apabila Ringgit Malaysia Susut Nilai

Bertindak cepat sebelum terlambat… ini aktiviti lindung nilai

Bismillah,

Ringgit Malaysia susut nilai dan kadar inflasi menggila. Apa yang perlu dilakukan untuk kekal selamat dan supaya aktiviti seharian dapat diteruskan dalam keadaan aman dan damai?..

Ini yang admin buat..

Buat masa ini, ketika Ringgit Malaysia sedang mengalami aktiviti penyusutan  nilai semasa, pendekatan drastik yang dilakukan oleh pihak admin adalah melakukan aktiviti lindung nilai ( hedging ) Ringgit Malaysia iaitu dengan cara menukarkan nilai Ringgit Malaysia dalam jumlah tertentu ke nilai aset Bitcoin. 

Ada banyak cara lagi yang boleh digunakan tetapi untuk tahun 2023 / 24, admin lebih selesa dengan teknik yang admin gunakan di atas tadi supaya dapat menyerap hentakkan kadar inflasi yang semakin membimbangkan itu.  Purata kadar lindung nilai jika kita menggunakan aset Bitcoin adalah sekitar 10% sehingga 150% per tahun dan berapa pulak jumlah komitmen yang admin perlukan per tahun?. Sekitar RM24k – RM120k per tahun. Jika sepanjang aktiviti proses lindung nilai ini berjalan dan hanya berjaya mendapat 10% secara keseluruhanya, ianya masih lagi berguna jika dibandingkan dengan kadar inflasi semasa dalam negara Malaysia yang berada di bawah paras 4% per tahun.

Harga terkini untuk 1 Bitcoin = RM138635.32 ( harga ketika artikal ini dimuat naik).

Untuk belajar teknik lindung nilai menggunakan aset Bitcoin, sila bergabung dan bertanya di channel Telegram https://t.me/keriptokarensi.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

 

Be the first to write a review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *