Categories
Marketing SEO

Cara Jimat Kos Iklan

Untuk dapat target buyer yang tepat, platfom search engine adalah salah satu daripada tempatnya yang membekalkan kepada pemilik perniagaan target buyer yang sangat tepat. Bagaimanakah caranya?.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Teknik sebelum ini, berkisar tentang email subscribers atau newsletters. Sekarang ini peranan tersebut telah ambil alih oleh channel percuma seperti Telegram, Youtube dan banyak lagi yang cara kerjanya lebih power.

Cara lain yang agak porpular iaitu menggunapakai platfom  blog + content marketing + SEO / SEM ( search engine optimization ). Ianya teknik pengiklanan secara organik dan yang bersifat jangkamasa panjang dan percuma. Teknik ini bergantung kuat kepada senarai dan kepandaian memilih kata kunci-kata kunci kepada produk yang digunakan untuk membolehkanya tersenarai pada kedudukan terbaik di dalam senarai enjin pencari terpilih seperti Google, Bing atau Yahoo ( di Malaysia, Google masih lagi pilihan utama ). Untungnya dekat mana?.

Telah sedia maklum, setiap produk yang tersenarai di kedudukan terbaik dalam senarai enjin pencari boleh saja bertahan sehingga bertahun-tahun lamanya ( ini lah yang untungnya, cuba bayangkan satu produk boleh kaut keuntungan RM100k bersih tanpa perlu keluarkan kos pengiklanan berbayar ). Untuk dapat target pengguna yang tepat, pelantar enjin pencari merupakan salah satu daripada tempatnya yang membekalkan kepada pemilik perniagaan pembeli sasaran yang sangat tepat ( produk atau perkhidmatan dicari sendiri oleh pengguna melalui perkhidmatan enjin pencari berdasarkan keperluan, bukan pujukan, rayuan dan kempen paksa dari peniaga ). Berapa kos untuk setup sistem seperti itu?…

Yang mahalnya script SEO ( boleh mencecah puluhan ribu ) Jika menggunapakai teknik tumpang platfom, kosnya tak sampai sebanyak itu. Bahan nilai tambah boleh cipta sendiri mengikut skop produk yang hendak diketengahkan dan platfom blog pulak kos pemasanganya sekitar RM150 ke RM200+ ( setahun ).

Pertanyaan, sila direct ke Telegram En @asaikedah.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: invest untuk tambah ilmu, memang tak pernah rugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *