Categories
Marketing SEO

Cara Jimat Kos Iklan

Untuk dapat target buyer yang tepat, platfom search engine adalah salah satu daripada tempatnya yang membekalkan kepada pemilik perniagaan target buyer yang sangat tepat. Bagaimanakah caranya?.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Teknik sebelum ini, pihak admin buka kisah berkenaan email subscribers atau newsletters untuk jimatkan kos pengiklanan terutamanya platfom berbayar.

Ada satu lagi cara yang agak porpular iaitu menggunapakai platfom  blog + content marketing + SEO / SEM ( search engine optimization ). Ianya teknik pengiklanan secara organik dan yang bersifat jangkamasa panjang dan percuma. Teknik ini bergantung kuat kepada ranking sesuatu produk atau keywords di dalam senarai search engine terpilih seperti Google, Bing atau Yahoo ( di Malaysia, Google masih lagi pilihan utama ). Untungnya dekat mana?.

Telah sedia maklum, setiap produk yang tersenarai di kedudukan terbaik dalam senarai enjin pencari boleh saja bertahan sehingga bertahun-tahun lamanya ( ini lah yang untungnya, cuba bayangkan satu produk boleh kaut untung RM100k bersih tanpa perlu keluarkan kos pengiklanan ). Untuk dapat target buyer yang tepat, platfom search engine adalah salah satu daripada tempatnya yang membekalkan kepada pemilik perniagaan target buyer yang sangat tepat ( pengguna itu sendiri yang mencari sesuatu produk di internet melalui search engine ). Berapa kos untuk setup sistem semacam ini?.

Yang mahalnya script SEO ( boleh mencecah puluhan ribu ) Jika menggunapakai teknik tumpang platfom, kosnya tak sampai sebanyak itu. Content marketing boleh cipta sendiri mengikut skop produk yang hendak diketengahkan dan platfom blog pulak kos pemasanganya sekitar RM150 ke RM200 ( sewaan setahun ).

Pertanyaan yang berkaitan, sila whatsapp / telegram ke talian 011 3222 901.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: invest untuk tambah ilmu, memang tak pernah rugi.

Be the first to write a review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *