Categories
Marketing Open source Research & Development

Konsep Group Iklan Telegram Yang Mantap

Ada sesetengah dari group sudah jadi group hantu, yang mana tidak dikunjungi oleh members groups itu sendiri disebabkan bosan dengan konsep yang dipraktikkan.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Konsep iklan menggunakan kemudahan group iklan yang ada pada aplikasi telegram sememangnya sangatlah menarik.  Tetapi….ada tetapinya….

Ini sebahagian dari hasil bedah siasat…..

Biarpun group iklan platfom telegram boleh support sehingga 20k members, tetapi 100% members dalam group kebanyakkanya lebih fokus kepada aktiviti pengiklanan semata-mata ikut cara viral menggunakan FORMAT FEED, BOTS atau FOWARD konsep. Emmmmm, pada penelitian pihak admin yang berdurasi 1 tahun lamanya……..hasilnya jauh dari apa yang diharapkan..rasanya ramai peserta yang sudah fedup dengan cara itu ( rasa-rasanya laaa ). Bila diperhatikan secara teliti ianya lebih kepada acara lawan iklan antara satu sama lain dikalangan para peniaga sahaja…heeee…heeeeeee. Hasilnya………..tidaklah setara mana pun….berdasarkan dari rekod group iklan yang lepas-lepas ( milik sendiri ) dan yang admin buat sendiri untuk tujuan analisis ( untuk kesan aktiviti online scammer, teknik dan macam-macam lagi ), dengan kapasiti peserta 560 orang ( ikut tarikh posting ini dimuat naik )….sehingga kini tiada sebarang sale yang berjaya dibuat pun…..heeee…heeeeeee….jadinya, konsep yang sebagaimana perlu diadoptasikan?…..

Ini pulak cadanganya….

Boleh try guna konsep GROUP PERBINCANGAN ( topik ikut keperluan ) + IKLAN BERJADUAL. Ada sesetengah group hanya membenarkan perbincangan semata-mata dan ada pulak yang fokus kepada iklan 100%. Terus terang admin katakan konsep sebegini akan membosankan setiap members di dalam group itu sendiri ( mula-mula okay dan lama-kelamaan lemau ). Seharusnya group perlu ada 2 kemudahan tersebut agar tidak membosankan dan jika dapat + aktiviti offline lagi menarik. Contohnya yang admin selalu jumpa, group FB dengan kapasiti 65 ribu members….tak sampai 1% aktifnya dan ada sesetengah dari group sudah jadi group hantu, yang mana tidak dikunjungi oleh members groups itu sendiri disebabkan bosan dengan konsep yang dipraktikkan. Heee…heeeeee..

Emmmm, karangan akan bersambung bila ada kelapangan dan harap maklum kepada admin group dengan adoptasi yang membosankan.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.